Meny

Trumkåren
×

Meddelande

 trk feb2012
 Trumkåren vid Kungliga slottet i samband med vaktparad februari 2012  Foto: Matilda Toftgård

TRUMKÅREN I UPPSALA

Trumkåren i Uppsala är en sektion ur Hemvärnets musikkår Uppsala. Huvuduppgiften är att, i samarbete med hemvärnsmusikkåren, bilda ett trumled längst fram vid marscherande spel. Trumkåren ska även kunna framträda självständigt vid ceremoniella tillfällen inom Försvarsmakten såsom Soldaterinran och vid medaljceremonier.

Genom trumkårens egen verksamhet hoppas vi kunna öka motivationen hos ungdomar att satsa på slagverk och brass. En annan positiv effekt vi hoppas på är att kunna underlätta rekryteringen i någon mån, bl.a. till de militära yrkeskårerna. Vi arbetar också aktivt med att stärka strukturen inom kåren för att kunna bevara och utveckla traditionerna med trumslagning.

Trumkåren har sina lokaler på Uppsala garnison vid Ärna norr om Uppsala (f.d. F16). Utbildningen sköts till stor del internt och vid ett par tillfällen om året med professionella instruktörer från Försvarsmakten. Vi repeterar efter ett anpassat schema, vanligen på tisdagskvällar, samt anordnar ett antal repdagar under utbildningsåret. Vid dessa tillfällen sker utbildningen växlande på övningsplattor och trummor samt särskilda repetitioner med fokus på truppvis exercis då även hemvärnstrumslagaren engageras.

HISTORIK 

Fröet till dagens verksamhet i trumkåren grodde då Luftstridsskolan (LSS) efterfrågade musik under vintern 2008. Man ville gärna högtidlighålla tillfället då de inneliggande värnpliktiga skulle medaljeras för sin grundutbildning. Slagverket såg då en möjlighet att utveckla sin verksamhet. Tillsammans med signalgivare på jägarhorn genomfördes en parad genom Uppsala upp till Uppsala slott där det hölls en medaljceremoni med trumsalut och signalgivning från trumkåren. Medaljceremonierna har sedan dess varit ett återkommande inslag i trumkårens verksamhet, ibland tillsammans med musikkåren och ibland på egen hand.

Under 2010 införlivades trumkårens trumsalut i musikkårens figurativa program. Detta program framfördes vid marschmusikfestivalen i Iserlohn i Tyskland samt på högvakterna samma år. Senare under 2010 föddes idén att utveckla trumkåren ytterligare vilket innebar att ett samarbete med slagverkarna i Hemvärnets musikkår Gävle tog form under 2011.

I februari 2012 genomförde trumkåren som första hemvärnstrumkår troppning vid Vintervaktparad tillsammans med slagverkare och jägarhornister från Hemvärnsmusikkåren i Gävle.

KONTAKT

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Nästa offentliga framträdande:
Lördag 25 augusti
Försvarsmaktens Huvudflygdag, LSS

Köp kårens CD-skivor

Beställ här